Borgafjäll erbjuder häftiga äventyr och lugna upplevelser året om!
Icke-snösäsong
Fiske
Här finns goda fiskemöjligheter oavsett man vill stå på land, i stilla eller strömmande vatten och oavsett om man vill flugfiska eller jobba med kastspö. Många fiskare beger sig till Saxån eller Korpån.
Besök ett sameviste
Det finns flera visten att besöka, bland annat Sutme sameviste som är beläget inte långt från Storfallet. Sutme var släktens Korkis huvudviste om hösten och våren och här har samer bott i tvåhundra år, fram till år 1968 då den sista släkten flyttade härifrån. Stanna gärna till vid Storfallet, ta ett dopp och njut av det vackra fallet.
Vandra
Att vandra i Borgafjället är lätt och tillgängligt men kan även bjuda på utmaningar vilket gör destinationen till ett ypperligt val oavsett om du ska vandra med barn för första gången eller är en erfaren fjällvandrare.
Bäcka
Bäcka är området där flottarbäckarna Stutvattenbäcken och Västvattenbäcken rinner ut i Långseleån och vattenfallet är beläget cirka sex kilometer ovanför Västra Ormsjö. Bäckarna användes förr till att flotta timmer, ett farligt arbete som satte Ormsjön på kartan år 1936 då 14 flottare förolyckades. Idag kan man vandra i området och titta på bäckarnas vattenfall.
Vinter
Utförsåkning
Med tretton nedfarter och knappa köer bjuder Borgafjäll in till härlig utförsåkning av varierande grad. Hit kommer såväl barnfamiljen med nybörjarna som den erfarna utförsåkaren för att njuta av välpreparerade pister varav den längsta är knappt 1,5 kilometer lång. Många lockas också av den fina skogsskidåkningen och den omfattande offpist-åkningen.
Catski
Ett härligt äventyr för den erfarna off-piståkaren. Den längsta turen ”Fyra Toppar”, är ett heldagsäventyr där man tar sig an fjällets toppar och möter skidåkning av varierande svårighetsgrad.
Skoter
Ack så populärt och här finns mängder av skoterleder av olika svårighetsgrad och längd, från ett par timmar till hela dagar.
Året om
Det finns gott om sevärdheter i Borgafjäll med omnejd och ibland kan man behöva ta det lite lugnare, känna fast mark under fötterna.
Lill-Månkes stuga
Magnus Vigilius Fjällström kallades för Lill-Månke och föddes år 1856. Hans smeknamn kom sig av hans ringa längd, blott 120 centimeter. Oavsett längden kom han att bli en skicklig renskötare och som sådan blev han känd och omskriven i många böcker och tidningar runt om i Skandinavien och Europa. Lill-Månke lät uppföra ett höst- och vårviste vid Svansjön vilket man idag kan besöka och man kommer hit till fots eller med skoter.
Risbäcks hembygdsområde
Flertalet sevärdheter tillika ett hembygdsmuseum med föremål från den samiska kulturen och nybyggartidens jordbrukssamhälle samt en rekonstruktion av Lill-Månkes kyrkkåta daterad 1987.
Höglandssågen
Byggd runt 1850 har den fungerat både som ramsåg och cirkelsåg. Den brukades under cirka 100 år innan vattenrännan raserades på 1950-talet och inte förrän trettiotalet år senare valde man att restaurera vattenhjulet och vattenrännan så att sågen skulle kunna användas på gammalt vis. Man lät också bygga timmerkoja och rökbastu.