Historia

Den världsberömde arkitekten Ralph Erskine uppförde år 1950 Avasjö kapell, beläget bara några hundra meter från hotellet. Bara några år senare invigdes Hotell Borgafjäll som är ett av många verk där han visar sin känsla och kärlek för den omgivande terrängen och naturen. Ralph Erskine strävade efter att låta naturen vara så orörd som möjligt varför material tagits från platsen och utformats så att bygganden smälter in i omgivningen.

Hotell Borgafjäll kom att bli ett av Erskines mest betydande verk och det är så unikt att det rankas på plats 17 av Sveriges 25 viktigaste arkitektoniska landmärken, utvalt av Swedish Institute.

En rolig detalj i hotellet är att det stora taket var tänkt att fungera som skidbacke på vintern då snön band ihop taket och marken. En annan detalj, som upptäcktes långt efter Erskines bortgång, är den nästan tio meter långa väggmålningen. Målningen föll i glömska under en tid men då en renovering skulle genomföras för ett antal år sedan gjorde ortsborna ägarna uppmärksamma på att målningen fanns. Den hade länge varit dold av gipsskivor, så länge att den var illa skadad då den togs fram. Dock kunde man se Erskines signatur och också hans signum, en varmluftsballong. Efter att Länsstyrelsen tittat på verket beslöts att det skulle restaureras.

Logi

Hotellet rymmer cirka 200 gäster fördelat på 15 hotellrum, 20 lägenheter och en skidloge med 15 rum. Många uppskattar rummens unika planlösning; enkelrummen och dubbelrummen är i tre etage. Bor man i lägenhet eller skidloge kan man själv välja om man vill ha självhushåll eller njuta av den ombonade service som hotellet erbjuder.

Restaurang

Gästerna äter gott i hotellets restaurang där allt tillagas från grunden och minner om Norrland.

Aktiviteter & Äventyr

Hotellet erbjuder aktiviteter i form av bland annat skoter, vandring, jakt och fiske och självklart skidåkning. Efter en lång dags uteäventyr väntar också en härlig spaavdelning.

Spa

Hotellets fina spaavdelning bjuder in såväl boende gäster som andra att njuta av ångbastu, torrbastu, en tempererad inomhuspool och en härlig utomhusjaccuzzi.

Ägarstruktur

Borgafjälls hotell har genom åren sett olika ägare och sedan vintern 2019/2020 står Thomas Sved, Magnus Ivarsson och Dennis Widmark som ägare.