I byns centrum hittar man en lanthandel under ICA-flagga med tjänster såsom post, apotek, spel och Systembolagsombud – och mat såklart! De flesta hotell och aktivitetsleverantörer ligger nära byn, inom gångavstånd.

Lanthandel

Vad är egentligen en lanthandel? Ursprungligen betydde det ”handel på landet” vilket skulle stå i motsats till ”handel i staden” men idag avser vi en mindre livsmedelsbutik belägen på landsbygden. Det är inte helt lätt att driva en butik på en mindre ort. Ofta blir man utkonkurrerad av de större kedjorna som öppnar i utkanten av en närbelägen stad bara ett par mil bort och utlovar billigare priser och ett större sortiment. För många boende är dock lanthandeln en mötesplats. Här inhämtar man information om vad som händer i byn, kanske ser man ett anslag om en ny aktivitet eller sammankomst, man spelar på trav eller fotboll och hämtar ut sin leverans från Systembolaget (om butiken är ombud). Många som spelar gör det gärna online för att tjäna extrabonusar genom att vara Storspelare men andra gör det till en tradition att gå till butiken, sammanstråla med vänner, prata tips och ta en kaffe. Att slå sig ned på samma invanda plats som förra veckan, säga hej till personalen, tala om vad som hänt under veckan med grannarna, det är en av veckans höjdpunkter för många boende i en by och då är lanthandeln en behövlig institution.

I en mindre by, med bara ett par hundra invånare såsom i Borgafjäll, är det sociala livet viktigt och det gör att aktiviteter i samhället är viktiga. Det behöver hända saker, folk behöver ha en anledning att träffas. I Borgafjäll händer det mycket året om och det är inte bara för turister och tillfälliga besökare utan för alla och envar. Det visste Ralph Erskine och kommunen då de planerade Hotell Borgafjäll, därför lät de antalet rum vara färre än vad de skulle kunna sälja – hela Borgafjäll ska leva.