Borgafjäll är en genuin fjällby som välkomnar besökaren till majestätiska vyer, häftiga äventyr och rofyllda stunder. De som besöker Borgafjäll återvänder gärna gång på gång även om det är en doldis som låter fjällvandraren vandra mil efter mil utan att stöta på en annan människa. Här möter det genuina fjället lyxen av orördhet!

Historia

Under stenåldern befolkades området av jägare, förmodligen samer, varför Borgafjälls, eller Borgabygdens, historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Dock vet vi lite om vad som hände mellan stenåldern och 1800-talet, det är först från år 1827 som det finns dokumenterad historia då Anders Gabrielsson-Långström bosätter sig här tillsammans med sin hustru Sara Christoffersdotter. Anders var före detta artillerist född i Lyckelsetrakten och han slog sig tillsammans med Sara ned i Avasjö. Anders Gabrielsson-Långström erhåller ”frihetsbrev” som gav honom rätt till Avasjöhemmanet under 30 år och totalt ska hemmanet ha varit omkring 15 kvadratkilometer stort.

Annan kuriosa ur Borgabygdens historia är att telefoner drogs in år 1918 men fram till andra världskrigets början finns här bara två abonnemang. Som jämförelse kan nämnas att Stockholm redan på 1880-talet var världens telefontätaste stad. Bygdens första bil ses år 1926 och elektricitet dras in år 1949.

Borgafjäll tog sin början som turistdestination redan i början av 1900-talet men sattes verkligen på kartan då Ralph Erskine ritade det omtalade Hotell Borgafjäll. Att just Erskine skulle rita hotellet är en slump. En löjtnant i Stockholm köpte år 1945 mark för att bygga en turiststation av enklare slag. Erskine följde med för att titta på marken, naturintresserad som han var och lyssnade till löjtnantens storstilade planer. Dock hade löjtnanten inte speciellt mycket pengar varför istället kommunen lät köpa marken och gav sedan Erskine i uppdrag att rita ett hotell.

Natur Borgasjön & Borgahällan

Borgasjön är en reglerad sjö, en del av Ångermanälvens avrinning, och belägen i två kommuner, Dorotea och Strömsund. Den ligger i en relativt djup dalgång mellan Borgahällan och Lillfjället och är nästan 60 meter djup och över 16 kvadratkilometer stor. Här fiskar besökaren öring och röding och njuter av gammelgranskog, fjällbjörkskog och kalfjäll.

Borgahällan mäter 1039 meter över havet och kan ses från nästan hela Borgabygden. En del finner Borgahällan skrämmande, framför allt om man ser den från dess norra sida där den lodrätt stupar ned i Borgasjön. En vandring upp till toppen tar cirka två timmar och man ska vara beredd på en brant promenad, mycket brant på sina håll. Väl uppe är promenaden mödan värd då man njuter av en utsikt över fjällen! Vill man inte ta sig hela vägen upp kan man stanna vid etapp ett varifrån man också har en strålande vacker utsikt mot Lillfjället och Borga. Låt promenaden ta sin början vid skogsvägen invid dammen.

Konst

I Borgafjäll idag löper ”Konstvägen sju älvar” vilket är ett konstverksstråk om 335km som korsar just sju älvar. Konstvägen tar sin början vid kusten i Holmsund och löper hela vägen till Borgafjäll och längs vägen ser resenären 13 konstverk, en mängd kulturhistoriska sevärdheter och får dessutom härliga naturupplevelser.